top of page

Амбліопія або ж синдром ледачого ока: що це таке та коли слід звернутися до офтальмолога?

Амбліопія – це порушення бінокулярного зору, яке виникає через те, що мозок не опрацьовує зображення з двох очей як цілісну картинку, а тільки з одного. Інколи його називають синдромом «ледачого ока», адже всю функцію з формування зображення на себе бере тільки один зоровий аналізатор.


Проте, незважаючи на назву, провини дитини в цьому немає. Дитина не може самостійно змусити мозок правильно опрацьовувати зображення з обох очей. Амбліопія є найпоширенішою причиною втрати зору у дітей. Якщо вчасно його діагностувати та розпочати лікування, то довгострокових проблем із зором можна уникнути. 


Батьки можуть запідозрити хворобу за наявності наступних симптомів:

  • дитина часто примружує очі

  • дивиться на предмет, заплющивши одне око

  • часто нахиляє голову в сторону предмета, щоб його розгледіти

  • скаржиться, що їй важко оцінити, як близько чи далеко щось знаходиться


Проте і цих симптомів може не бути або ви просто можете їх не розпізнати. Тому важливо щорічно проходити профілактичний огляд в офтальмолога всім дітям. Після діагностики лікар призначить лікування, щоб «увімкнути» функцію іншого ока та його участь у формуванні зображення. Для цього дитина може носити пов’язку на тому оці, яке бере всю роботу на себе, або закрапувати в нього атропін. Якщо причиною амбліопії стала катаракта, птоз або косоокість, то може знадобитися хірургічне втручання.


Джерело: Mayo Clinic

79 переглядів
bottom of page