top of page

Дивовижні факти про материнське молоко!

Першого серпня у всьому світі відзначається Міжнародний день грудного вигодовування та лактації. Здоров’я дітей та нації – пріоритет у будь-якій розвиненій державі, а материнське молоко є вагомим вкладом у це. Наводимо вам декілька цікавих фактів, які вкотре доводять, що грудне вигодовування — найкращий вибір.


  • Недоношені діти, яких годували грудним молоком одразу з народження, мають вищий рівень IQ у підлітковому віці.

  • Найкорисніше материнське молоко у перші дні після народження дитини, воно має густу консистенцію, жовтуватий колір та зветься молозивом. У ньому надзвичайно багато кальцію, калію, жирів та антитіл. Новонародженій дитині достатньо всього декілька чайних ложок молозива, щоб відчути ситість та бути захищеною від інфекцій!

  • Материнське молоко допомагає «освоїтися» бактеріям у дитячому кишечнику. Воно допомагає колонізувати шлунково-кишковий тракт «правильними» бактеріями, які будуть захищати дитину від патогенних збудників і продукуватимуть вітаміни (К та групи В).

  • Чим частіше ви годуєте — тим більше молока утворюється. Коли дитина стимулює соски під час вигодовування, то посилюється виділення пролактину, який підвищує утворення молока.

Джерело: WHO

39 переглядів
bottom of page