top of page

Користь та шкода комбінованих оральних контрацептивів

Комбіновані оральні контрацептиви – це препарати, які містять поєднання синтетичних гормонів. Вони подібні за структурою до естрогену та прогестерону, що утворюються природним шляхом в організмі жінки. Завдяки цьому вони можуть регулювати процес овуляції та дають змогу блокувати її, попереджаючи вагітність. Проте кожен препарат має свої переваги та недоліки. Які ж вони у комбінованих оральних контрацептивів?


Можна виділити наступні позитивні ефекти:

  • Надійний спосіб контролювати вагітність. Окрім впливу на овуляцію, оральні контрацептиви змінюють властивості слизу у шийці матки, стоншують ендометрій, що в комплексі посилює протизаплідний ефект.

  • Знижують ризик виникнення раку ендометрію та яєчників.

  • Блокують процес менструації або замінюють її кровотечею відміни (дивлячись, чи робите ви перерви у прийомі препарату), внаслідок чого біль та рясні виділення тимчасово зникають.

  • Мають антиандрогенний ефект. Тому їх можна застосовувати у випадку підвищеного рівня чоловічих статевих гормонів, наприклад, при акне або синдромі полікістозних яєчників.


До основних негативних ефектів належать:

  • Підвищений ризик тромбоутворення. На це треба звернути увагу, особливо, якщо ви курите чи маєте в анамнезі інші фактори, що сприяють тромбозу.

  • Сприяють виникненню артеріальної гіпертензії та серцево-судинних подій, таких як інсульт або інфаркт міокарда.

  • Підвищений ризик виникнення раку молочної залози. Це особливо актуально для жінок, в сімейному анамнезі яких ця патологія вже зустрічалася або присутня мутація гена BRCA.


У будь-якому випадку до початку прийому оральних комбінованих контрацептивів треба підійти зважено. І обов’язково повідомити свого лікаря про всі ваші супутні захворювання та обтяжений сімейний анамнез.


Джерело: Medical News Today

136 переглядів
bottom of page