top of page

Мамографія: показання та правила підготовки

Мамографія – рентгенівський метод обстеження молочної залози, який широко застосовується у всьому світі. Дана методика вважається в медицині найбільш інформативною при обстеженні жінок старше 40 років. Однак вона може бути призначена лікарем і раніше, якщо є показання.


Для дослідження молочна залоза закріплюється між двома спеціальними пластинами, а потім виконується рентгенівський знімок у двох проєкціях. Це допомагає виявляти різні захворювання, в тому числі злоякісні. Метод створює низьке променеве навантаження на організм завдяки застосуванню сучасного обладнання.


Мамографію забороняється виконувати під час вагітності та годування дитини груддю. Відносне протипоказання – вік пацієнтки до 35 років.


Дослідження показано в наступних випадках:

  • Відчуваються ущільнення та вузлові утворення при пальпації молочної залози

  • При масажі грудей або натисканні на неї жінка відчуває болючість

  • Форма або контури залози змінилися, ліва і права залози помітно асиметричні

  • Шкіра в області залози червоніє або ущільнена, а також збільшилася її чутливість в окремих місцях

Захворювання, які визначає мамограф:

  • Рак грудей

  • Киста молочної залози

  • Мастопатія

Щоб результати обстеження були максимально точними, рекомендується проводити мамографію з 5 по 12 день менструального циклу. У день візиту до діагностичного кабінету не можна використовувати дезодоранти, тальк і лосьйони в області грудей і під пахвами. Важливо під час дослідження стежити за своїми відчуттями: занадто боляче бути не повинно. Якщо виникає різкий біль, необхідно відразу повідомити про це лікаря.


Нагадуємо, що мамографію можна зробити в 3-ій міській поліклініці м. Львова!

52 перегляди
bottom of page