top of page

Рак грудей: які фактори ризику?

Щороку у 16 тисяч українських жінок діагностують рак молочної залози. На жаль, врятувати вдається усього лише половину з них. Головною причиною є те, що 1⁄4 пухлин виявляють надто пізно. Практично половина жінок після 40 років зовсім перестають проходити обстеження.

Чинники, що впливають на вірогідність захворювання раком грудей:

  • Вік. Чим людина старша, тим вище ризик появи у неї будь-якої злоякісної пухлини. Більше 70% випадків раку грудей зустрічаються у жінок, що досягли 50-річного віку.

  • Стать. У чоловіків рак молочної залози також може зустрічатися, але це трапляється набагато рідше.

  • Вік початку і закінчення менструацій. Жінки з початком менструації в 16 років і пізніше рідше піддаються раку грудей, ніж жінки, у яких початок менструацій стався у віці до 12 років. У жінки, в якої менопауза настала в 45 років, ризик захворіти раком молочної залози в 2-2,5 рази менше. У жінок з припиненням менструацій в 55 років і старше – навпаки.

Якщо сталося видалення яєчників і настання штучної менопаузи в 40 років, то ризик появи новоутворення в грудях знижується в 2 рази (в порівнянні з жінкою, у якої в 45-54 роки настала природна менопауза).

  • Репродуктивна функція. Жінки, які першу дитину народжують після 35 років, піддають себе раку грудей в 3 рази більше. Чим більше разів жінка народжувала, тим нижче у неї ризик раку грудей.

  • Лактація. Чим довше жінка годує грудьми, тим нижче ризик утворення раку грудей.

  • Гінекологічні захворювання, такі як міома матки, ендометріоз, хронічне запалення придатків, гіперпластичні процеси ендометрія можуть впливати на підвищення ризику цього виду раку.

  • Спадковість. Найчастіше мутації зустрічаються в генах BRCA1 і BRCA2. У жінок, що успадкували мутації в цих генах, ризик розвитку раку молочної залози зростає до 80%. Ймовірність розвитку випадкового раку грудей впродовж життя досягає 12%.

  • Замісна гормональна терапія. Тривала замісна гормональна терапія позначається на підвищенні ризику раку грудей. Особливу небезпеку несе в собі прийом тільки естрогену (без прогестерону).

  • Прийом алкоголю. Алкоголь грає мізерну роль у підвищенні ризику раку молочної залози. Проте важливо пам'ятати, що, вживаючи значну кількість алкоголю, ви підвищуєте ризик раку порожнини рота, гортані і стравоходу.

  • Куріння. Куріння сприяє збільшенню вірогідності виникнення раку легенів, порожнини рота, гортані, стравоходу, сечового міхура і підшлункової залози, а також є причиною підвищеної смертності від онкологічних захворювань.

  • Рак грудей у минулому. Ризик появи нової злоякісної пухлини в залозі підвищується, якщо раніше він був у другій молочній залозі.

  • Радіація.

  • Зайва маса тіла. Найнебезпечнішим є жирове відкладення в ділянці живота.

  • Спорт. Завдяки регулярній фізичній активності можна знизити ризик розвитку багатьох злоякісних пухлин, у тому числі і раку грудей.

  • Мамографічна щільність є мірою щільності молочної залози при мамографії. Фахівці встановили, що у жінок однакового віку ризик раку молочної залози вищий, якщо підвищена мамографічна щільність.

  • Штучне освітлення. Існують дані про те, що штучне освітлення в нічний час грає роль в підвищенні ризику раку молочної залози. Але точні епідеміологічні дослідження в цій області не проводилися. Дія світла в нічний час доби призводить до порушення функції епіфізу, що спричиняє за собою зниження синтезу гормону мелатоніну. Мелатонін відповідає не лише за циркадні ритми, але і за ефективну роботу імунної системи. Експеримент показав, що у щурів, що знаходяться в постійно освітленому місці, поява пухлини молочних залоз набагато вища.

Якщо ви зустрілися з одним або декількома з цих чинників, зовсім не обов'язково, що ви захворієте на рак молочної залози. Але у такому разі варто відвідати лікаря. Навіть якщо у вас не виявлений жоден з перерахованих чинників, важливо пам'ятати, що профілактичний огляд необхідно проходити раз на рік у віці до 40 років і раз на півроку після 40.


175 переглядів
bottom of page